Op maandag 10 mei 2010 nam Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel deel aan een ontmoeting met de ministers en staatssecretarissen die belast zijn met Europese zaken. Tijdens deze ontmoeting werd een aantal thema’s besproken: de Europese Dienst voor Extern Optreden, het burgerinitiatief en de financiële crisis. Ook de Belgische politieke situatie werd tijdens de bijeenkomst ter sprake gebracht, evenals de impact van de crisis op het Belgisch Voorzitterschap.
In de marge van de Raad Algemene zaken, heeft de Staatssecretaris zijn raadplegingsronde van zijn evenknieën van de 26 andere lidstaten voortgezet.
Na zijn Sloveense en Portugese collega’s, Samuel Zbogar en Pedro Manuel Carqueijeiro, die hij in april ontmoette, had Olivier Chastel een ontmoeting met Amélie von Zweigbergk, de Finse Staatssecretaris voor Europese zaken, Dimitri Droutsas, de Griekse Minister, toegevoegd aan Buitenlandse zaken, Dirk Roche, de Ierse Minister, toegevoegd aan Buitenlandse zakenen Astrid Thors, de Finse Minister voor Europese zaken. Op dinsdag zal de Staatssecretaris ook zijn Roemeense collega, Bogdan Mazuru, ontmoeten.
Olivier Chastel benadrukte bij zijn Europese collega’s dat de continuïteit in de voorbereiding van het Voorzitterschap verzekerd is. « De voorbereiding gaat door, zelfs met een regering in lopende zaken. We gaan verder met de uitwerking van het programma en voor eind juni zullen we een ambitieus programma klaar hebben », verklaarde hij.
De thema’s die tijdens deze ontmoetingen werden aangeraakt, betreffen de uitvoering van het Verdrag van Lissabon, de EU-begroting, de toekomst van de Europese economische politiek met de EU 2020-strategie, de sociale dimensie en werkgelegenheid, het programma van Stockholm (veiligheid, recht, immigratie en asiel), het klimaat, het milieu en energie en de uitbreiding met IJsland, de Balkan en Turkije. Staatssecretaris Olivier Chastel toonde belangstelling voor de verschillende verwachtingen en gevoeligheden in de thema’s die werden besproken, maar wilde ook weten of er andere thema’s en dossiers zijn die belangrijk kunnen zijn in het tweede semester van 2010.
Volgens Olivier Chastel, «zal het voorzitterschap in het tweede semester een uitdaging zijn, omdat we op een keerpunt in de institutionele overgang van de EU zijn aanbeland. België zal alles in het werk stellen om de instellingen van de EU goed te laten werken na het doorvoeren van de vernieuwingen uit het Verdrag van Lissabon ».
« België zal haar taak opnemen, met de huidige regering van lopende zaken of met een nieuwe regering », besloot Olivier Chastel na elk onderhoud.